top of page
Nimetön suunn_edited.jpg

TULOSSA

POIKA JOKA EI OSANNUT PUHUA

Kirjan kirjoittamisen mahdollistaa Suomen Tietokirjailijat ry:ltä saatu apuraha

Eemeli istui maahan. Ilo isän aamulla antamista, upouusista autoista oli haihtunut yhtä nopeasti kuin syntynytkin. Miksi hän oli erehtynyt toivomaan, että joku leikkisi autoilla hänen kanssaan? Kuka haluaisi leikkiä autoilla pojan kanssa, joka ei osannut sanoittaa edes omaa leikkiään?

 

Eemeli tunsi, miten kyyneleet polttelivat silmissä. Tilannetta ei auttanut se, että hän kuuli takaansa Oskarin ja Paavon leikit, Oskarin innokkaan äänen, joka selitti hurjaa vauhtia siitä, kuinka vesilammikko muuttui hyökyaalloksi, joka kohta nielaisisi Paavon ja hänet itsensä mukanaan toiseen maailmaan.

 

Miten paljon Eemeli toivoikaan, että Oskari olisi valinnut hänet! Tarttunut hänen autoihinsa, pomppinut ne kädessään tuossa samassa vesilätäkössä, sanonut nuo samat sanat hänelle. Kyllä hänkin osasi ja ymmärsi! Hän kykeni tuohon kaikkeen samaan oman päänsä sisällä, omissa ajatuksissaan ja mielikuvissaan. Kukaan vain ei ikinä jaksanut odottaa, että hän saisi sanottua sen kaiken ääneen edes jollakin tavalla.

Tämän kehityksellistä kielihäiriötä käsittelevän, lapsille suunnatun tietokirjan tarkoituksena on avata ovi kehityksellisen kielihäiriön maailmaan sekä kielihäiriöisen lapsen, että kielihäiriötä ulkopuolelta tarkkailevien lasten näkökulmasta. Tietokirjan kuvat ja teksti kertovat lapsille ymmärrettävästi ja helppotajuisesti siitä, miltä toisesta lapsesta tuntuu, kun hän ei osaa ilmaista itseään sanallisesti, kun hänelle nauretaan hänen yrittäessään puhua, tai kun muut eivät ota häntä mukaan leikkeihin. Samalla kirja antaa lapsille tieto ja ymmärrystä siitä, miksi toinen lapsi ei puhu, ja mistä puhumattomuus tai epäselvä puhe johtuvat. Tämän kautta kirja myös lisää lasten ymmärrystä ja empatiakykyä erilaisuutta kohtaan.

Poika joka ei osannut puhua.png
bottom of page