top of page
WhatsApp Image 2022-07-30 at 6.57.58 PM.jpeg

Pakotettu naimaan

Pia Rendic, 2022

Kuvaus

Kerronnallinen tietokirja paljastaa pakkoavioliiton karun todellisuuden antamalla äänen Suomessa asuvalle Salimalle, joka onnistui pakenemaan orjuutta, hyväksikäyttöä ja raakaa seksuaalista väkivaltaa sisältävästä avioliitosta.Pakkoavioliitto on yksi naisiin kohdistuvan väkivallan muoto, ja samalla myös vakava ihmisoikeusrikkomus. Suomessa pakkoavioliitto on kriminalisoitu ihmiskauppana, törkeänä ihmiskauppana tai pakottamisena. Pakkoavioliitto on kansainvälinen ilmiö, joka ulottuu muun Euroopan lisäksi myös Suomeen. Kansainväliset ja kansalliset selvitykset maahanmuuttajataustaisista tytöistä, jotka viedään takaisin kotimaahansa ja pakotetaan siellä avioliittoon, ovat herättäneet suurta kansainvälistä huomiota ja vastustusta, sekä nostaneet keskusteluun maahanmuuton ja maahantulon valvonnan.Tässä kirjassa Saliman tarina kulkee rinnakkain pakkoavioliittoa käsittelevän faktatiedon kanssa. Oman tarinansa kautta Salima haluaa nostaa pakkoavioliitot julkiseen keskusteluun, ja tuoda sitä kautta tukea ja oikeutta avioliittoon pakotetuille naisille.“Toivon, että jokainen saisi tietää, kuinka paljon kärsin nöyryytyksestä, tuskallisista hetkistä, pelosta ja epäinhimillisestä kohtelusta. Ja tiedän, että kaikilla niillä, jotka on pakotettu avioliittoon, on samat pelot kuin minulla oli. Haluaisin sanoa heille; ole rohkea, et ole yksin”.

ESITTELY

Pakotettu naimaan. Saliman tie pakkoavioliitosta vapauteen (2022) nostaa tarkasteluun pakkoavioliitot. Kirja lähti liikkeelle yhteydenotosta, jossa Suomessa asuva, pakkoavioliiton uhriksi joutunut nainen tiedusteli, voisinko auttaa häntä tuomaan hänen kokemuksensa julki. Motiivi taustalla oli vahva: halu nostaa pakkoavioliitot julkiseen keskusteluun, ja tuoda sitä kautta tukea ja oikeutta avioliittoon pakotetuille naisille. Naisen omia sanoja lainatakseni:

“Toivon, että jokainen saisi tietää, kuinka paljon kärsin nöyryytyksestä, tuskallisista hetkistä, pelosta ja epäinhimillisestä kohtelusta. Ja tiedän, että kaikilla niillä, jotka on pakotettu avioliittoon, on samat pelot kuin minulla oli. Haluaisin sanoa heille; ole rohkea, et ole yksin”.

Itselläni on ollut etuoikeus tutustua ”Salimaan”, tähän rohkeaan nuoreen naiseen, jolla oli rohkeutta ja uskallusta loputtomien, väkivaltaa täynnä olevien vuosien jälkeen irrottautua avioliitosta, joka hänen kohdallaan edusti orjuutta, alistamista ja hyväksikäyttöä.

Saliman selviytymistarina raottaa oven pakkoavioliiton maailmaan, mutta myös ihmisen uskomattomaan kykyyn selviytyä. Mitä naiselle tapahtuu, kun hänet naitetaan vastoin tahtoaan avioliittoon, joka sisältää raakaa fyysistä, seksuaalista, henkistä ja taloudellista väkivaltaa? Entä mistä löytyy mahdollisuus ja rohkeus paeta?

bottom of page